Tel. +4 0745 319 902

Arta Olteneasca la Bechet

2012-10-07

Sunt Antoneta Nadu, profesor de biologie, pensionar, creator popular si administratorul atelierului ARTALASAT din Bechet jud. Dolj. Sunt Formator si manager in proiecte europene unde am activat si activez in pregatirea persoanelor care doresc sa se califice in activitati cu specific lucrului facut cu mana.

Avind o nostalgie a trecutului, cu amintiri frumoase din copilaria mea, traind intr-o casa unde s-a lucrat foarte mult artizanat, m-am gindit acum 15 ani, fiind incurajata de familia mea, sa deschid un atelier de teseturi specifice zonei de sud a Olteniei. Imi place ce fac si ma mindresc ca am ales tesutul scoartelor si covoarelor oltenesti, care erau pe cale de disparitie.

Am avut ocazia sa arat lumii ca se poate cind omul are vointa si ignora obstacolele aparute in cale, mergind mai departe. M-am dedicat acestui mestesug si am progresat an de an incit am devenit cunoscuta, atit in tara cit si in strainatate.

Scoarta si covorul oltenesc este mindria romanilor, a oltenilor de predutindeni. Participind la tirguri nationale si internationale, am avut ocazia sa vad oameni care cu lacimi in ochi se apropiau si puneau mana pe covor si scoarta, il pipaiau, il miroseau si-l admirau, aducindu-si aminte de odaia bunicii, a mamei, a matusei sau vecinei. Marea majoritate au cunostinte despre aceste teseturi care au doua fete lucrate din lana si bumbac.

Am doua categorii de vizitatori. Unii pe site-ul www.artalasat.ro, altii vin direct in atelierul din Bechet Jud. Dolj sau in tirgurile la care eu particip ca expozant. Acestea, m-au incurajat, mi-au dat sugestii, astfel ca relatia mea cu iubitorii de arta traditionala a devenit mai puternica si mai productiva.

Atelierul din Bechet este frecvent vizitat unde oamenii au ocazia sa vada cum se lucraza, cum arata tesetura, cum se intretin. Primim cu mult respect observatiile benefice facute de vizitatori, care de multe ori ne-au fost de mare folos, ajutindu-ne in completarea imaginii lucrarilor noastre. Nu ne-am rezumat numai la modelele noastre din zona ci am lucrat modele din toata tara si de pe alte meleaguri. Am lucrat de pe picturi abstracte ale unor pictori de renume din lume si din Romania. Cu multa indeminare am reusit sa executam covoare la dimensiuni mari: 5/3 m, 4/4 m, 4/3 m,si covorul rosu de 15m, pentru premiile Gopo de la Gala Gopo 2014, pe care au calcat artistii nostri romani.

Fiind si creatori populari ne place sa venim permanent cu motive noi, atractive, culese din mediul care ne inconjoara.Folosim culorile vii pe care le gasim in natura, flori,frunze, pasari, oameni.Veselia scoartelor si a covoarelor ne face cunoscuti iar coloritul este o mostenire a inaintasilor nostri care au creat si ne-au daruit tot ce este frumos si trainic.

Suntem cunoscuti in lume prin participarea la tirguri nationale de la multe muzee din tara  Muz.Satului Dimitrie Gusti,Muz. Taranului Roman din Bucuresti, Muz.de etnografie di Craiova,Pitesti,Oradea, Cluj, Bistrita, Tirgul Mures, Bran, Brasov,si altele .In strainatate am participat la diferite expozitii din: Germania, Franta, Spania, Italia, Austria, Slovenia.Danemarca,Finlanda, Bulgaria, Dubai si altele.

Mesajul meu este sa iubiti ce este frumos, sa iubiti natura si traditiile noastre romanesti.

Galerie eveniment