Tel. +4 0745 319 902

Mestesugul tesaturilor

Femeile de la tara isi realizeau singure sau cu ajutorul unor persoane mai iscusite din sat covoarele sau stergarele asa cum si le doreau. Ele participau efectiv la realizarea integrala a acestora. Fiecare femeie cunostea tehnica si tipurile de tesatura specifice locului. Modelele sunt transmise din generatie in generatie si perfectionate continuu. Modelele nu au fost realizate dupa un desen scris ci a fost fructul colaborarii mai multor creatoare. La tesaturile oltenesti cu fire de lana folosim lana oilor din localitate sau localitatile invecinate. Lana provine de la oile din rasa turcana, cu fir lung, rezistent si aspru.

Dupa ce a fost tunsa, lana trece prin mai multe operatiuni de prelucrare traditionala inainte de a fi folosita la tesutul covoarelor si carpetelor:

Pentru a incepe tesutul propriu-zis, sunt necesare doua operatii premergatoare: urzitul si navaditul.

Prin urzit, firele de pe mosoare sunt asezate pe o lungime stabilita, care va fi lungimea tesaturii, iar numarul firelor va da latimea viitoarei tesaturi.
Navaditul reprezinta stabilirea numarului de ite si ordinea in care acestea sunt ridicate sau coborate, el este similar cu ceea ce astazi am numi un program care conduce la obtinerea unui anume tip de tesatura. Practic, prin navadire se intelege trecerea firelor de urzeala prin ite.