Tel. +4 0745 319 902

Scoarta olteneasca

SCOARTA OLTENEASCA tesatura traditionala romaneasca.

Adapostul traiului omenesc este casa dupa cum o spune si cuvantul “casnic”.

Femeia casei a avut ca indeletnicire tesutul scoartelor care, se puneau pe perete ferind intrarea in casa a frigului iarna sau a caldurii mari vara.

Casa taranului nu-l rupe pe om de natura, astfel ca prin tesutul scoartelor, aduce natura in interior, de data aceasta stilizata.

In trecut, din nevoia de confort, de imbunatatire a traiului,  patul era rezemat de peretele format din barne captusite cu scoarta copacului.

In timp scoarta de copac a fost inlocuita cu o tesatura din lana, preluind la rindul ei numele si devenind un adevarat “culcus”.

Scoarta si in zilele noastre este pusa in casa la loc de cinste ca o prezenta tutelara a caminului, ilustrand jocul vietii in natura,

imbogatit de jocul imaginative al tesetoarei care populeaza interiorul casei cu prezenta lumii din afara, animand-o prin personaje –papusi.   

Scoarta olteneasca este delimitata de unul sau doua cadre (rame) successive.

Tabloul central al scoartei, desfasoara tema naturii prin caleidescopul elementelor variate : vegetale(flori, frunze, ramuri, copaci),

animale(pauni, papagali, fazani, dropii si alte pasari) si umane (personaje si papusi in jocul vietii).

Nelipsite sunt formele geometrice care redau soarele, stelele de pe cer, luna, obiecte utilizate in gospodarie( grebla ,furca ), pristornicul, teseala si multa altele .